NOTÍCIES‎ > ‎

La Diputació de Girona ajuda els ajuntaments a posar calderes de biomassa i xarxes de calor

7 d’oct. 2014, 7:06 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 4 de nov. 2014, 0:55 ]
EMPORDA.INFO La Diputació de Girona destinarà 775,326,94 € per construir i instal·lar calderes de biomassa i xarxes de calor a 15 municipis gironins. L'ens supramunicipal subvencionarà, concretament, 8 calderes de biomassa, amb un cost de 385.087,67 € i 7 xarxes de distribució de calor, amb un cost de 390.239,27 € més. Els ajuts als municipis oscil·len entre els 10.000 i els 100.000 €. El vicepresident de la institució i diputat d'Acció Territorial, Miquel Calm, ha manifestat la seva intenció que el 2015 es pugui ampliar aquest ajut a més municipis.

Aquestes subvencions s'emmarquen en un pla que té com a objectiu que els ajuntaments puguin substituir les tradicionals calderes de gasoil per calderes de biomassa. Els avantatges de fer servir la biomassa com a combustible són múltiples ja que afavoreix la sostenibilitat i autonomia energètica dels territoris. El fet que sigui un combustible que s´obté del bosc, permet mantenir net el sotabosc, la qual cosa és clau per a la prevenció d'incendis. A més, l'ús d'aquest combustible reforça el teixit econòmic, ja que obre un nou sector que crea ocupació. A tot això també s'hi afegeix que es tracta d'un combustible renovable, a diferència dels combustibles fòssils. «La biomassa és un recurs energètic nostre, de proximitat i sostenible mitjançant una gestió forestal adequada», ha assenyalat Calm.

Els municipis que, gràcies a l'ajut, instal·laran calderes són: Ripoll, Lladó, Agullana, Maçanet de la Selva, Flaçà, Banyoles, Campdevànol i Caldes de Malavella.

Els municipis que tindran una nova xarxa de distribució de calor són: Olot, Sant Pere Pescador, Navata, la Vall d´en Bas, Llanars, Sant Feliu de Buixalleu i Santa Pau.

Programa de promoció de calderes de biomassa

L'ajut de la Diputació se suma a un altre programa que aquest any s'implementarà, en el qual participen la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Centre Tecnològic Forestal. Aquest programa estableix que les tres institucions facilitaran als ajuntaments la instal?lació de les calderes de biomassa, subvencionant com a màxim el 52% del seu cost i concedint-los un préstec màxim del 48% restant, que es tornarà amb l'estalvi que s'obtingui amb el nou combustible.

La inversió global d'aquest programa a les comarques gironines és de 475.000 €: 250.000 € en concepte de subvencions (200.000 € provenen de la Diputació; 25.000 €, del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, i 200.000 €, del Centre Tecnològic Forestal) i 225.000 €, en préstecs. El Centre Tecnològic també gestionarà la contractació i oferirà el servei de subministrament de combustible (estella forestal) i el seu manteniment. A més, s'avaluarà les interaccions entre la demanda d'estella per a les calderes i la gestió forestal sostenible dels boscos d'extracció. 

Font: Setmanari l'Empordà 6 d'octubre 2014Comments