NOTÍCIES


Entrevista sobre el Pla d'adaptació al canvi climàtic

11 d’ag. 2017, 2:16 publicada per Medi Ambient

Des de l'Agència comarcal de l'Energia i el Clima  es va participar al programa "No tanquem per vacances" de FEM Girona, des de Ràdio Vilafant, parlant del Pla d'adaptació al canvi climàtic. ( A partir del mín 38 aprox)

AUDIO ENTREVISTA

El Consell Comarcal de l' Alt Empordà aprova el Pla d'adaptació al canvi climàtic

26 de jul. 2017, 4:06 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 26 de jul. 2017, 4:11 ]

Després d'un període de redacció i revisió del Pla d'adaptació al canvi climàtic el Consell comarcal de l'Alt Empordà aprova el document que inclou des d'una diagnosi, la determinació dels impactes del canvi climàtic a la comarca i una proposta d'accions per a dur a terme amb l'objectiu d'encarar les problemàtiques que ens poden suposar aquests canvis. 
Durant la presentació del PLa als consellers comarcals s'ha exposat el resum d'aquest en format exposició que inclou també fotos el fan format dels impactes que pot suposar el canvi climàtic. Un d'ells, l'augment d'incendis forestals.


Consells d'autoprotecció

22 de febr. 2017, 4:51 publicada per Medi Ambient

El CILMA, amb el suport de la Diputació de Girona i de la Generalitat de Catalunya, posa a disposició dels ens locals dos vídeos informatius: l’un, sobre la normativa de prevenció d’incendis en nuclis de població, urbanitzacions, instal·lacions i edificacions aïllades, i l’altre, sobre consells dirigits a la ciutadania per autoprotegir-se en cas d’incendi forestal.

Atès l’abandonament de les zones rurals, i en el context de canvi climàtic actual, el risc d’incendi incrementa com a conseqüència de les onades de calor i de les sequeres, cada cop més severes. És per aquest motiu que la conscienciació, la sensibilització i l’autoprotecció ciutadana són prioritàries.

Preneu nota!Quarta reunió del Comitè de Seguiment i Gestió a Barcelona

17 de febr. 2017, 4:25 publicada per Medi Ambient

El projecte life MEDACC per a l'adaptació al canvi climàtic de la conca mediterrània avança amb les seves iniciatives i propostes. A la quarta reunió de seguiment, el passat 17 de gener,  es va debatre les accions proposades per executar a partir d'ara en el marc del projecte i es van exposar els resultats de les accions que s'estan realitzant. 

Presentació de la proposta d'accions d'adaptació als ajuntaments

26 d’oct. 2016, 5:07 publicada per Medi Ambient

Dimarts 25 d'octubre es va presentar al Consell Comarcal de l' Alt Empordà per a tots els responsables municipals les accions que es proposen al PLa d'adaptació al canvi climàtic de la comarca. Aquest treball és una proposta de línies estratègiques per a treballar a nivell supramunicipal i servirà com a base per poder elaborar accions específiques per a cada municipi i que s'integraran als PAES (Plans d'energia sostenible).
Les accions proposades es publiquen també al web per a comunicar-les a la població interessada en el procés de redacció del document.
El Pla es tancarà definitivament, i fins a la seva revisió, abans de finalitzar el 2016.

Taules de participació per a adaptar-nos al canvi climàtic

15 de juny 2016, 4:46 publicada per Medi Ambient

Han finalitzat les primeres taules de participació amb representants i tècnics de diferents sectors de la comarca en relació a la seva percepció respecte als canvis i preocupacions en relació al canvi climàtic i a la capacitat d'adaptació a aquestes noves condicions climàtiques de la comarca. Han assistit representants del sector del turisme, dinamització econòmica, tècnics de medi ambient, agricultura i medi natural i sector forestal. 
Les seves aportacions són bàsiques per a redactar la proposta d'accions del Pla d'adaptació, així com la de la ciutadania, que pot fer les seves aportacions a través d'una enquesta en aquest web.

El programa Leader ofereix incentius per substituir les calderes a 39 municipis de l'Alt Empordà

12 d’abr. 2016, 0:17 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 12 d’abr. 2016, 0:17 ]

El projecte BM-Rural, promogut per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura juntament amb 5 Grups Leader més, entre ells ADRINOC, i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, és un dels 49 projectes de tot l’Estat seleccionat dins de la convocatòria de Projectes Clima 2016 del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

Els Projectes Clima, promoguts a través del Fons de Carboni per una Economia Sostenible, estan concebuts per a marcar un camí de transformació del sistema productiu de l’Estat cap a un model baix en carboni. El Fons de Carboni per una Economia Sostenible, pertanyent al MAGRAMA, és un instrument de finançament climàtic que es concep amb l’objectiu de reorientar l’activitat econòmica cap a models baixos en carboni al mateix temps que es contribueix al compliment dels objectius internacionals assumits per Espanya en matèria de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Fins el proper 25 d’abril, les empreses i particulars del territori ADRINOC interessats en substituir la seva caldera de gasoil o gas natural per una caldera que funcioni amb biomassa, podran acollir-se al Projecte BM-Rural. Així, des del projecte BM-Rural es vol estimular la instal·lació de calderes de biomassa al territori, tant en el sector públic com en el sector privat. És per això que aquesta iniciativa implicarà que qualsevol particular o empresa, privada o pública, d’aquests territoris rurals que vulgui instal·lar una caldera de biomassa percebi 9,70 euros per tona de carboni que hagi deixat d’emetre.

A més, la participació en aquest projecte comporta el compromís, per part dels ens coordinadors, de fer un seguiment gratuït dels consums de biomassa fins el 31 de desembre de 2020 i una verificació anual de les emissions de la caldera de biomassa, aconseguint així un major control de l’emissió de gasos a l’atmosfera.

En el Projecte BM-Rural d’enguany hi participen un total de 266 municipis de 16 comarques de Catalunya. Gràcies a la posada en marxa d’aquest pla, els experts estimen que a Catalunya l’any 2020 s’haurà reduït l’emissió de CO2 en 42.651,50 tones, reducció que suposarà una repercussió econòmica positiva de 302.826,36 euros.

Per inscriure's al Projecte BM-Rural cal posar-se en contacte amb el grup Leader ADRINOC (info@adrinoc.cat o 972 27 16 00 / 972 50 30 88 (ext.191)) per poder rebre informació dels passos a seguir.

Un total de 39 municipis de l’Alt Empordà es poden beneficiar d'aquesta ajuda. La relació és la següent: Agullana, Albanyà, Bàscara, Biure, Boadella i les Escaules, Borrassà, Cabanelles, Cantallops, Capmany, Cistella, Darnius, Espolla, Garrigàs, Garriguella, Lladó, Maçanet de Cabrenys, Masarac, Mollet de Peralada, Navata, Ordis, Palau de Santa Eulàlia, Palau-saverdera, Pau, Pontós, Rabós, Riumors, Sant Climent Sescebes, Sant Llorenç de la Muga, Sant Miquel de Fluvià, Siurana, Terrades, Torroella de Fluvià, La Vajol, Ventalló, Vilajuïga, Vilamacolum, Vilamaniscle, Vilanant i Vilaür. 

L’Agència Comarcal de l’Energia de l’Alt Empordà realitza el servei de comptabilitat energètica a 35 municipis de la comarca

5 d’abr. 2016, 5:26 publicada per Medi Ambient   [ actualitzat el 6 d’abr. 2016, 0:03 ]

El 29 de juny del 2014 es va aprovar pel Ple del Consell Comarcal de l'Alt Empordà el conveni marc de col·laboració entre el CCAE i els municipis de la comarca per a la prestació del servei de comptabilitat energètica municipal. Actualment, un total de 35 municipis de l’Alt Empordà formen part del servei comarcal per a la gestió de 756 pòlisses.

La prestació d'aquest servei als municipis es realitza amb el programa de comptabilitat energètica resultat de la compra agregada que va portar a terme la Diputació de Girona. L'objectiu és establir una metodologia comuna per el control i la gestió de les pòlisses dels diferents municipis de la província.

Durant l’any 2015, s’ha realitzat l’estudi de les tarifes i potències contractades de cada punt de subministrament, per tal d’ajustar-les al consum real dels equipaments i instal·lacions. A partir d’aquest estudi s’han detectat uns estalvis de 130.115 €, sense incloure impostos elèctrics ni IVA. Els estalvis són el resultat principalment dels ajustos de potències, canvis de tarifa, consums 0, detecció d'energia reactiva, unificació de comptadors i lectures estimades.

Al llarg del 2016, l’Agència Comarcal de l’Energia de l’Alt Empordà té la previsió de continuar portant a terme el servei de comptabilitat incidint especialment amb el comportament energètic dels diferents equipaments i instal·lacions municipals per tal de reduir els consums energètics i les emissions de CO2. 

Inici dels treballs per a la redacció del Pla d'adaptació al canvi climàtic de l'Alt Empordà

16 de març 2016, 0:39 publicada per Medi Ambient

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà ha treballat durant els darrers anys, en el marc de l'Agència Comarcal de l'Energia i Clima, en planificar accions als municipis de la comarca per a mitigar el canvi climàtic. Aquestes accions es plantejaven en el marc dels PAES ( Plans l'acció d'energia sostenible) estratègies d'eficiència energètica i també propostes d'utilització d'energies renovables.
Amb el Pla d'adaptació al canvi climàtic d'àmbit supramunicipal l'objectiu és potenciar el treball conjunt dels ajuntaments amb accions que sovint afecten part del territori i no es delimiten en un sol terme municipal. 
vegeu més informació aquí

El Govern aprova el Projecte de llei del canvi climàtic a Catalunya

15 de març 2016, 7:44 publicada per Medi Ambient


 
·         Estableix uns objectius de mitigació i d’adaptació al canvi climàtic que són la base d’un model de desenvolupament econòmic sostenible, innovador, competitiu, i creador de riquesa i de llocs de treball
 
·         Hi ha pocs referents de lleis semblants en d’altres països del món i Catalunya serà pionera a l’Estat espanyol
 
·         L’objectiu és facilitar la transició cap a una societat més baixa en carboni
 
El Govern ha aprovat el Projecte de llei del canvi climàtic de Catalunya, que ja va deixar enllestit l’anterior Govern i que ha redactat el Departament de Territori i Sostenibilitat.
 
El document adopta les bases derivades de la legislació comunitària i configura els elements essencials per a la regulació d’aquest instrument a Catalunya. El plantejament segueix els mateixos principis que han orientat la política en matèria de clima fins ara: s’ha optat per un model que es basa en la incentivació i la complicitat. Per aquest motiu, el conjunt de mesures i instruments persegueixen establir un marc que faciliti les activitats per fer el trànsit cap a una economia de baixa intensitat en carboni, de manera que aquelles activitats que orientin la seva activitat de manera coherent amb els objectius de la llei en puguin resultar beneficiades.

1-10 of 24