UNA LLAR ENERGÈTICAMENT EFICIENT

LLUMINÀRIES

El sistema d' il·luminació representa aproximadament el 20 % del consum d' energia elèctrica d'una llar. 
La substitució de les làmpades poc eficients per d'altres més eficients poden suposar un estalvi del 80% del consum en il·luminació.

Quines làmpades teniu a casa? 
Identifiqueu-les i substituïu-les per d'altres més eficients.

Tipus de lluminàries:


FRED I CALOR

El sistema de calefacció representa aproximadament el 70% del consum de la factura de combustible (gas, gasoil...) que tingueu a la llar.

Alguns consells pràctics per l'aprofitament energètic de la calefacció són: 
 • Aprofitar l’escalfor del sol. Deixar entrar el sol al màxim a l’hivern permet estalviar calefacció, i impedir-ne el pas a l’estiu permet estalviar molta refrigeració. 
 • Utilitzar correctament els elements de protecció solar: 
 • A l’estiu, utilitzar mecanismes de protecció solar exteriors a l’edifici i allunyats de la façana, com els tendals o les lamel·les, per conservar un ambient més fresc. 
 • A l’hivern, utilitzar sistemes de control solar interiors als vidres, com persianes i cortines. Mantenir-los oberts durant el dia per permetre que entri la calor i tancar-los de nit per evitar que se’n vagi.
 • A les superfícies vidriades instal·lar doble vidre amb cambra d’aire per millorar-ne l’aïllament tèrmic i acústic. 
 • Segellar i ajustar portes i finestres que tinguin filtració d’aire, quan fem funcionar els equips de climatització. 
 • Ajustar la roba personal a les condicions de temperatura canviant. Cal dedicar deu minuts diaris a la ventilació dels espais. L’hora dependrà de la temperatura externa, a migdia quan fa fred i a primera hora del matí quan fa calor. 
 • Verificar el manteniment dels sistemes de climatització individuals. 
 • Informar-se sobre les possibilitats de regulació i programació automàtica del sistema de calefacció i/o climatització. 
 • La temperatura a l’hivern no ha de superar els 20-21 ºC. 
 • Evitar tapar els radiadors. 

Pel que fa els aparells d’aire condicionat, pel seu consum energètic i per la complexa problemàtica ambiental que generen (emeten gasos residuals que afecten la capa d’ozó i el canvi climàtic) han de ser el darrer recurs que cal utilitzar. Si us és imprescindible utilitzar-lo: 
Situeu l'aparell a la part en ombres de l’edifici (o protegit) i contracteu un bon servei de manteniment (filtres, termòstat, etc.).
la opció de “freecooling” permet estalviar energia. 
La temperatura a l’estiu no ha de ser inferior a 26ºC. Un grau menys de l’aire condicionat augmenta un 8 % el consum de energia. 
A l'estiu, la ventil·lació creuada (entre diferents cares de l'edifici) ajuda a reduir l'ús dels sistemes de refrigeració.


ELECTRODOMÈSTICS
Els electrodomèstics representen aproximadament el 64% del consum de la factura elèctrica de la llar. 

A l'hora de renovar un electrodomèstic de línia blanca( rentavaixelles,rentadora, assecadora, frigorífic) fixeu-vos en l'etiqueta d'eficiència energètica. Actualment, existeixen 7 classes d'eficiència, identificades per un codi de colors i lletres que van des del color verd i la lletra A pels equips més eficients, fins al color vermell i la lletra G pels menys eficients. 
Dos equips iguals, amb les mateixes prestacions, poden tenir diferent etiquetat, és a dir, necessitar més o menys energia per fer les mateixes funcions.Podeu veure a continuació el consum energètic corresponent a cadascun  dels electrodomèstics, expressat en %, així com alguns consells a tenir en compte per disminuir la seva despesa. El frigorífic:

- Ajusteu els termòstats de la nevera a 6ºC i el del congelador a -18ºC. Per cada grau que abaixeu la temperatura hi ha un 5% més de consum. 

- Si renoveu el frigorífic el model no-frost evita la formació del gel i de glaç, la presència dels quals provoca una reducció de l'eficiència energètica de l'aparell. 
 


La rentadora: 

- Sempre que pugueu renteu amb aigua freda i amb la quantitat justa de detergent. 

- A l'hora de renovar aquest electrodomèstic cal que conegueu els models de rentadores bitèrmiques. Disposen de dues preses d'aigua independents: una per a l’aigua freda i l’altra per a l’aigua calenta. Aquesta última prové del sistema d’aigua calenta de la casa i entra a la rentadora ja escalfada cosa que estalvia energia i temps de rentat.


L'assecadora 

- Si heu de comprar una assecadora,que sigui de 
gas, ja que energèticament és més eficient que l'elèctrica. En el cas que sigui elèctrica que sigui de classe A i de condensació


El televisor i els equips audiovisuals :

- Apagueu el televisor i els equips audiovisuals amb l’interruptor de l'aparell en comptes de deixar-lo en temps d'espera (standby). El consum d’energia permanent dels aparells pot representar un cost aproximat de 50 € l'any.L'ordinador:

- Apagueu la pantalla de l'ordinador o activeu el mode d'hibernació per absències curtes de menys de 30 minuts. Apagueu-lo per absències llargues.


Petits electrodomèstics:


- Els petits electrodomèstics que produeixen calor ( planxa, torradora, assecador de cabell) tenen potències elevades i per tant els consums són importants. 
Cal doncs que aprofiteu els aparells al màxim quan els utilitzeu i que els apagueu si atureu la tasca.L'aire condicionat:
  
- Fixeu la temperatura de l'aire condicionat a 26ºC. Reduir la temperatura un grau suposa un estalvi d'energia del 8%
La cuina:  

- Utilitzeu olles o paelles que siguin una mica més grans que la superfície del foc o de la placa. La cocció és més ràpida i estalviareu fins a un 20% d'energia. 

- Cal que utilitzeu l’aigua justa per a la cocció. Com més aigua feu servir per cuinar més temps necessitareu per escalar-la i més energia consumireu. 


El forn: 

- No obriu el forn mentre està en funcionament, ja que cada cop que s’obre perd el 20% de l’energia 
acumu
lada. 

- Apagueu el forn abans d’acabar la cocció. La calor residual acabarà de cuinar els aliments.


El rentaplats: 

- Utilitzeu els programes econòmics i de baixa temperatura del rentaplats.

- Deixeu que els plats s’eixuguin a l’aire. Si no teniu un programador automàtic per aturar l’aparell, després de l’última esbandida obriu la porta i deixeu que la vaixella s’eixugui sola.